Typiskt Norrländskt


Norrländska för nybörjare

Hännä > här                                             
Dännä > där
Bakanför > bakom
Bäges| > bråka
Fischa > gylf
Gatt > Blev tvungen
He > sätta, ställa, lägga
Hoven droven > huller om buller
Harta > Hälften
Huvva (ligen) > usch, fy
Höcken > vem
Ids > Orka
Jett/Jitt > Måste
Kangero > spindel
Klatre > krångla
Koppra > Konsum
Kräka > djuren
Lägda > Åker
Paltkoma > Proppmätt
Sekig > Långsam
Sno > Vända
Tjå sig > Lugna sig
Int > Inte
Vars > Var/vart
Vurte > Blivit
Norrländsk Paraplydrink
Eljest > Annorlunda/konstig
Hurven > frusen
Fjollträsk > Stockholm
Rat > skräp/bråte
Polimasa > göra ingenting
Pärstampa > potatismos
Rabbe/ klå > klia
Tostre > spraka/gnistra
Lämmen > Vara öm i kroppen, ha träningsvärk



Norrländska Delikatesser

"Surströmming är en gammal anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra första föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd så väl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty alla visste hvad rutten fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då någon haut goût. - Surströmming spisas blott af de invigde - au naturel, utan annan sås än att det vattnas i munnen. Den anses af dem som en läckerhet af utsöktaste slag; men kalasmat blir den ändock aldrig, så vida icke värden föredrar att spisa ensam, eller måhända väljer gäster, som äro utan näsa".

— Charles Emil Hagdahl, 1896


Att syra och jäsa livsmedel är en mycket gammal sed för att konservera och bevara maten längre. Surströmming produceras längs hela norrlands-kusten och strömmingen fiskas när den leker på senvåren. Den läggs i stora öppna trätunnor med saltlake och efter ett par dagar flyttas fisken till träkärl med lock och i ny, mildare saltlake.

Klassiska tillbehör: mandelpotatis, lök, gräddfil, tomater, tunnbröd, västerbottensost, nubbe.




Paltkoma - beskriver den dåsighet som drabbar den proppmätte efter en stadig måltid, eller som Norrländsk Uppslagsbok definierar det: "det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal (pite) paltar".