Mina Diagnoser

Att vara multisjuk innebär att man är diagnostiserad med flera kroniska sjukdomstillstånd.

Följ min hälsoresa och kamp för ett friskare och aktivare liv via bloggen Alla Dagar>>


Diabetes har nästan blivit en folksjukdom, mycket p.g.a. den livsstil vi har idag, men oavsett varför man drabbas är det en sjukdom man får dras med resten av livet. Diabetes handlar om nedsatt eller obefintlig insulinproduktion (typ 2 repektive typ 1). Hur sjukdomen påverkar en är högst individuellt. I lättare fall behöver man endast medicinera med tabletter, i svårare fall insulininjektioner och ibland både och. Bra kosthållning och motion är också viktiga delar för att hålla sjukdomen i schack.

Diabetes kan även vara ärftlig. I mitt fall är orsaken troligtvis både och, min mamma fick sin diabetes ungefär vid samma tidpunkt i livet som jag själv d.v.s. relativt sent, men min livsstil medverkade säkert också till viss del. Jag har alltså typ 2 diabetes, vilket innebär att man har kvar en viss insulinproduktion, men min är så ytterst liten att jag behöver både tabletter, måltidsinsulin samt långtidsverkande insulin. Jag tar ytterligare en medicin via injektion. Det blir sammantaget tre tabletter och sex injektioner per dag. Det blir också relativt stora doser insulin per gång, och detta beror på att mycket av den viktiga motionen uteblir p.g.a. mina övriga diagnoser. Det ena sätter alltså käppar i hjulet för det andra…


Hypotyreos betyder underfunktion i sköldkörteln vilket leder till brist på de livsviktiga sköldkörtelhormonerna T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin). Bristen ger sänkt ämnesomsättning i kroppens alla celler, så kallad hypometabolism. Då ämnesomsättningen påverkar kroppen på cellnivå, brukar sjukdomen sägas vara systemisk, det vill säga att den drabbar många av kroppens grundläggande funktioner. Symtomen är därför som regel diffusa, och härrör ofta från flera organ samt påverkar allmäntillståndet, vilka inte är typiska för just denna sjukdom. Hypotyreos, liksom motsatsen giftstruma, kallas ibland struma, vilket är ett symtom som inte är nödvändigt för att ha sjukdomen. Oupptäckt och obehandlad hypotyreos kan vara livshotande.

Hypotyreos räknas som en folksjukdom och hör tillsammans med diabetes till de vanligaste endokrina sjukdomarna, det vill säga sådana som drabbar körtlar och organ som bildar och insöndrar hormoner till blodomloppet. Sköldkörteln, binjurarna, bukspottkörteln, äggstockarna, testiklarna och hypofysen är exempel på hormonbildande körtlar/organ.

Just denna diagnos påverkar mig ytterst lite idag eftersom medicineringen fungerar bra. Innan jag fick diagnosen var jag kroniskt trött, överkänslig för kyla, hade magproblem och ständigt återkommande infektioner.


Cervikal Spondylos orsakas av kronisk degeneration i halsryggen, inklusive kuddarna mellan nackkotorna (diskar) och lederna mellan benen i halsryggen. Det kan finnas onormal tillväxt eller "sporrar" på benen i ryggraden (kotorna). Dessa förändringar kan med tiden trycka ner en eller flera nervrötter. I avancerade fall blir ryggmärgen inblandad. Detta kan påverka inte bara armar utan även benen.

Faktorer som kan göra en person mer benägna att utveckla spondylos är: ålder, tidigare nackskador (ofta flera år innan), svår artrit, tidigare ryggkirurgi.

Symptom uppträder ofta långsamt över tiden, men kan starta plötsligt.
Vanliga symptom är:
Nacksmärta (kan stråla ut till armar och axlar)
Nackstelhet som blir värre med tiden
Nedsatt känsel eller onormal känsel i axlar, armar eller (sällan) ben
Svaghet i armar eller (sällan) ben
Huvudvärk, särskilt i bakhuvudet

Mindre vanliga symptom är:
Förlust av balans
Förlust av kontroll över urinblåsan eller tarm (om ryggmärgen komprimeras)


Spinal Stenos i ländryggen är en förträngning av spinalkanalen i ryggraden som kan påverka passerande nervstrukturer och ge upphov till sensoriska och motoriska störningar samt smärta. Om du får spinal stenos kan du få ont, domningar och sämre muskelkraft i båda benen. Det typiska är att det gör mest ont i benen när du står eller går. Det gör mindre ont om du böjer dig framåt och mer om du böjer dig bakåt.

Min spinal stenos kommer sig av en medfödd förträngning i nervkanalen som ger smärta i ländryggen men även ner i benen. När jag var som sämst hade jag en gångsträcka på 25-30 meter innan smärtan blev olidlig och jag knappt kunde lyfta ben och fötter. Det enda som hjälper i det läget är att få sitta ned i några minuter så att nervkanalen vidgar sig och inte klämmer ihop nerverna. Detta gäller inte bara vid gång utan också vid stillastående en längre stund. I många fall kan spinal stenos opereras, men tyvärr inte i mitt fall. Efter långvarig träning har jag idag en gångsträcka på ca 150-200 meter.


Rematoid Artrit RA (Ledgångsreumatism) är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av en kronisk inflammation i kroppens leder och smärta i leden (artralgi). Inflammationen har stark förmåga att bryta ned brosk, intilliggande ben, senor och artärer. Du kan också få en inflammation i lungsäckarna, hjärtsäcken eller i ögonen, men det är sällsynt.

RA debuterar ofta som en inflammation i flera leder. Inflammationen är ofta symmetrisk, vilket innebär att till exempel höger och vänster hand drabbas likadant. RA kan även drabba andra delar av kroppen än lederna. Lederna får ofta felställningar. Sjukdomen går ofta i skov. Den drabbade kan känna sig symtomfri ett tag, innan sjukdomen sätter fart igen. Sjukdomen varierar mycket från person till person och ger olika mycket besvär i perioder.