#UngiSverige

Det sittstrejkas i huvudstaden. Det gäller afghanska ungdomar som riskerar att utvisas till ett mycket osäkert öde i ett Afghanistan där terrorbombningar och förföljelse är vardagsmat. De attackerades nyligen av nazister, och det finns andra som ifrågasätter om det verkligen rör sig om ungdomar. Dessa ”skäggbarn” som de kallar dem, ser ju ut som vuxna män. Nu är inte jag någon expert, men jag har den uppfattningen att både kvinnor och speciellt män i vissa länder, har ett nedärvt utseende som gör att de ser äldre ut än de är, liksom det i andra länder är tvärtom.

Men det jag vill komma fram till är, att oavsett om det finns de som medvetet ljuger om sin ålder för att få en fristad här, så finns det faktiskt legitima barn och ungdomar i den här gruppen som förtjänar respekt och medkänsla för sin kamp. Vi har alldeles för lätt att generalisera och dra alla över en kam. Varför kan vi inte se individer istället för grupper? Varför kan vi inte inse att det finns rötägg överallt t.o.m. bland oss själva, de infödda svenskarna. Men våra egna rötägg märks ju inte lika väl eftersom de ingår i ett bra mycket större sammanhang.

För övrigt ska det ha varit medlemmar i organisationen ”Nordisk Ungdom” som stod bakom attacken mot de strejkande. En grupp ungdomar bestående av skäggprydda män i dryga trettioårsåldern….just sayin’…